maandag 10 december 2007

De letter O

Oom:
broer of zwager van iemands vader of moeder
In het vlaams nonkel genoemd

Ouders door de generaties

- Grootouders (Opa en Oma)
Grootouders is de tweede generatie van ouders, het zijn opa en oma en zijn de vader en/of moeder van de kind(eren), deze kinderen zijn allang volwassene en zijn weer ouders die kinderen hebben en heten kleinkinderen.

Oma:
moeder van iemands vader of moeder. Ook wel grootmoeder of bomma genoemd

Opa:
vader van iemands vader of moeder. Ook wel grootvader of bompa genoemd

- Overgrootouders
Overgrootouders is de derde generatie van ouders, het zijn overgrootmoeder en overgrootvader en zijn de vader en/of moeder van de grootouders, grootouders hebben weer ouders en ouders hebben weer kinderen, deze kinderen worden achterkleinkinderen genoemd.

- Betovergrootouders
De vierde generatie heet betovergrootouders.

- oud-, stam-, edel- en voor-ouders
De vijfde tot achtste generatie heet dan oudouders, oudgrootouders, oudovergrootouders en oudbetovergrootouders. De negende tot 16de generatie zet daar nog eens stam- voor: stamouders, stamgrootouders, stamovergrootouders, stambetovergrootouders, stamoudouders, stamoudgrootouders, stamoudovergrootouders en stamoudbetovergrootouders. Voor de 17de tot de 32ste generatie komt daar dan nog edel- voor: van edelouders (17), edelgrootouders (18) gaat dat tot edelstamoudbetovergrootouders (32). En tot slot krijgen de generaties 33 tot 64 het voorvoegsel voor- toegevoegd: voorouders (33), voorgrootouders (34), tot uiteindelijk vooredelstamoudbetovergrootouders (generatie 64).
Deze naamgeving loopt dus tot 64 generaties. Gerekend aan 25 jaar per generatie kan men dus ongeveer 1600 jaar teruggaan in de tijd.

Geen opmerkingen: